Beeldschermwerk is het nieuwe roken. Oh nee, zitten is het nieuwe roken…. Door dagelijks vele uren zitten loop je in elk geval risico’s. Je kunt door te weinig bewegen eerder ziek worden, zowel geestelijk als lichamelijk en als je ziek bent word je veelal eerder beter door te bewegen. Bewegen is dus goed.

Goed nieuws

Nederlanders zijn in vergelijking met Europeanen kampioen zitten. Dat is een twijfelachtige eer. Maar het goede nieuws is dat er dus winst is te behalen door meer te bewegen.

Sportschool

De meeste winst is echter niet te behalen in de sportschool, maar gewoon tijdens het werk. Hoe fijn is dat. Door regelmatig op te staan, een zit/sta-bureau te gebruiken, tijdens het telefoneren heen en weer te lopen, door de trap te nemen, wandelen tijdens een overleg, staand vergaderen, lunchwandelen en ga zo maar door. Door beweging worden afvalstoffen beter/sneller afgevoerd. Volgens onderzoekers heb je dan minder kans op hart- en vaatziekten en je hebt meer energie. Dus door dus met regelmaat van (zit)houding te veranderen, te zorgen voor 20 minuten beweging per dag en regelmatig water te drinken verlaag je de kans op gezondheidsrisico. “Er worden allerlei lichaamsprocessen geactiveerd, zoals cellen en spieren, die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van het cholesterol en glucose” aldus de deskundigen.

Zittend werk

Veel mensen in Nederland hebben zittend werk en zijn daarmee dus mede verantwoordelijk voor het eerder genoemde kampioenschap. Onlangs is de norm om elke twee uur te kunnen pauzeren uit het Arbobesluit gehaald. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het werken in de huidige tijd brengt allerlei vormen van beeldschermwerk met zich mee. We werken op de tablet, de mobiele telefoon en de laptop, het gaat dus niet meer alleen om beeldschermwerk achter je bureau met vaste PC opstelling. Maar het is wèl vooral zittend werk. En dat is niet goed lazen we net. Beweging en afwisseling blijft belangrijk. Het is zaak om als werkgever en/of preventiemedewerker bewust aandacht te besteden aan meer beweging gedurende de dag, omdat daar veel winst te behalen is.

Handig

Om alvast te checken of je goed achter je scherm werkt of dat het beter kan, heeft TNO een handige tool ontwikkelt waarmee je zelf kunt checken of je goed bezig bent of dat het wellicht beter kan: Beter Achter je Schermen

Workshop voor preventiemedewerker

In onze workshop werkplekonderzoek beeldschermwerk besteden we aandacht aan voldoende bewegen en minder zitten, ook aandacht aan een optimale werkplekinrichting, werkplekinstelling en werkhouding. Het totaalpakket om klachten te voorkomen en dat is wat we willen.

Share This